Vangeilla pitäisi olla mahdollisuus kuunnella ruotsinkielisiä radiokanavia

04.12.2023 klo 10:47
Folktinget on ottanut yhteyttä Rikosseuraamuslaitokseen vankien mahdollisuuksista kuunnella ruotsinkielisiä radiokanavia vankiloissa.

Folktingetin saamien tietojen mukaan useissa Suomen vankiloissa ei ole ollut mahdollista kuunnella YLE Vegaa tai X3M:ää.

Folktingetin yhteydenoton johdosta Rikosseuraamuslaitos on ryhtynyt toimenpiteisiin, jotta ruotsinkieliset vangit voivat kuunnella YLEn ruotsinkielisiä radiokanavia.

Niissä vankiloissa, joissa tämä on mahdollista, vangit voivat kuunnella Radio Vegaa sisäpuhelimen kautta. Vanhemmissa vankiloissa, joissa ei ole mahdollista lisätä radiokanavia sisäiseen puhelimeen, vangeille annetaan transistoriradioita ruotsinkielisten radiokanavien kuuntelua varten. Uusissa rakennettavissa vankiloissa radiokanavat pyritään saamaan käyttöön television kautta. 

- Olemme erittäin tyytyväisiä siihen, että vangit voivat nyt kuunnella suomenruotsalaisia radiokanavia. Perustuslain mukaan julkisen vallan tulee vastata tasapuolisesti maan suomen- ja ruotsinkielisen väestön kulttuurisiin ja yhteiskunnallisiin tarpeisiin. Siksi pitäisi olla itsestään selvää, että vangit voivat kuunnella sekä ruotsin- että suomenkielisiä radiokanavia, sanoo Folktingetin pääsihteeri Christina Gestrin. 

Rikosseuraamuslaitos määrittelee jatkossa, mitkä radiokanavat ovat käytettävissä uusissa vankiloissa.