Folktinget firade 100 år på Svenska Teatern

11.11.2019 kl. 09:38
En fullsatt teatersalong firade både svenska dagen och Folktingets 100 år onsdag 6.11.

Folktingets huvudfest på Svenska dagen direktsändes i år från Svenska Teatern i Helsingfors. Du kan se sändningen i efterhand via Yle Arenan (klicka här). Det var en gala med mingel, prisutdelningar och musik med både inhemska och svenska artister. Kvällens konferencierar var programledarduon Sonja Kailassaari och Mårten Svartström och reporter i vimlet Eva Kela.

Under kvällens lopp delades fyra olika priser ut. Speciellt för i år var teaterpriset Skillnaden, som premierar en person som gjort skillnad på det finlandssvenska scenkonstfältet under året som gått. Utmärkelsen Årets klimathöjare går till någon som bidragit till att skapa sammanhållning i Svenskfinland och i sedvanlig ordning delar också Folktingets garanter ut Bojan Sonntag-priset, som tillfaller någon eller något som arbetat för att förstärka och utveckla möjligheter på svenska i vårt land.

I år har Samvetspristagaren utsetts genom en publikomröstning på svenska.yle.fi. Under en veckas tid i slutet av oktober hade besökarna på Svenska Yles webb möjlighet att rösta fram vinnaren bland fem personer eller initiativ som genom ord eller handling visat prov på stort civilkurage under året som gått.

PRISER
Bojan Sonntag-priset för en insats för det svenska språket i Finland. Sjuksköterskan Bojan Sonntag donerade sin kvarlåtenskap till Folktingets garanter. Hon brann för det svenska i Finland, och ville att hennes kvarlåtenskap skulle gå till att stöda åtgärder som främjar det svenska språkets bevarande.  

Jury: Styrelsen för Svenska Finlands folktings garanter r.f.

PRISVINNARE: DuvTeatern
DuvTeatern är en teater för unika scenkonstnärer, unga och vuxna, och med funktionsvariation. Man har en bred repertoar som omfattar allt från opera och barnteater till föreställningar baserade på poesi, musik och dans. DuvTeatern ordnar också teaterverkstäder och dramaklubbar.

Folktingets Garanter vill premiera en teater med skickliga skådespelare och produktioner som bygger på deltagarnas egna idéer och erfarenheter. Det är viktigt att möjliggöra kultur, hobbyn och scenkonst för alla, och det på svenska, och här fyller DuvTeatern en viktig roll. 

Årets klimathöjare
Årets klimathöjare är ett pris som ges för en gärning där den finlandssvenska samhörigheten på något sätt görs känd i Finland, på ett vardagligt plan. Det handlar om att uppmärksamma någon som gör att klimatet inom det svenskspråkiga i Finland höjs och stärks.

Jury: artisten och mångsysslaren Thomas Lundin, Yle Åbolands nyhetschef Maria Nylund och personen bakom Tomppis memes Tomas Bäck

PRISVINNARE: Maarit Feldt-Ranta
Prismotivering: Det här priset har under tidigare år delats ut till Svenskfinlands mest populära humorister. Men klimatet kan höjas också på andra sätt, än genom humor och skratt.

Juryn har i år valt att dela ut priset till en modig kvinna, som öppet och generöst delat sitt liv och talat om det svåraste svåra. På det sättet har hon spridit tröst till andra i samma situation – och livskunskap, ljus och värme till oss alla. Hon fick Svenskfinland att stanna upp i somras då hon sommarpratade om sin livssituation. Det programmet är det mest lyssnade audioklippet någonsin på Yle Arenan.

**
Folktingets samvetspris – webbomröstning arrangerad av Svenska Yle.
Utmärkelsen tillfaller någon eller något som genom ord eller handling visat prov på stort civilkurage under det gångna året. 

Fem kandidater presenterades av en jury: Specialsakkunnig vid Kommunförbundet, Folktingets tidigare ordförande Christina Gestrin, journalisten Henrik Othman och författaren och journalisten Eva Frantz.

PRISVINNARE: Antti Kuronen
Prismotivering: I en tid av kriser är det välkommet att få en balanserad rapport från oroshärdar runt om i världen. Journalisten Antti Kuronen konkretiserar fruktansvärda konflikter genom att modigt förklara och öppna upp det som pågår och ge människor möjlighet att dela sina berättelser. Han visar vilken verklighet kvinnor och barn i de syriska flyktinglägren lever i, och hur människohandelsoffer har det. Dessutom är han verksam på två språk. 

Svenska Teaterns Skillnaden-pris delas också ut på Svenska dagen-festen i år. 

Stipendie- och fördelningsnämnden vid Svenska Teatern beslöt 2018 att instifta ett nytt pris med namnet Skillnaden. Priset tilldelas en person som gjort skillnad på det svenska scenkonstfältet i Finland.  Nomineringen till priset kunde göras av vems som helst på en nomineringsblankett som fanns på Svenska Teaterns hemsida. Information om möjligheten att göra nomineringar för priset spreds via teaterns nyhetsbrev, på sociala medier och via den expertgrupp som deltog vid framtagandet av pristagare. 

Att göra skillnad kan vara att gå mot strömmen, utforska olika dimensioner av scenkonst, att 
blottlägga strukturer eller att arbeta hårt för en sak.

I expertgruppen/juryn: Cefisto, Konstuniversitetets teaterhögskola, Lust r.f., Labbet r.f., Finlands Svenska Skådespelarförbund r.f samt Artistföreningen vid Svenska Teatern. 

PRISVINNARE: Mikaela Hasán, Christel Pettersson
Mikaela Hasán tilldelas priset Skillnaden för sitt såväl unikt personliga som mångsidiga arbete för scenkonsten på svenska och andra språk i Finland.

Genom att själv inte göra skillnad på vare sig människor eller förutsättningar, har Hasán gjort stor skillnad i produktioner och projekt i allt från de minsta till de största rummen. I Hasáns teater är lyssnande, inkludering och gränsöverskridande arbete genuina förutsättningar för det konstnärliga skapandet.

Christel Pettersson tilldelas priset Skillnaden för sitt mångåriga arbete som teaterkritiker på Svenska Yle.

Pettersson har under sin karriär haft en imponerande förmåga att i recension efter recension närma sig varje verk utifrån dess egenart, att kärnfullt verbalisera det som ofta verkat omöjligt att fånga i ord och att aldrig ge avkall på ett etiskt förhållningssätt till sitt yrke.

Denna förmåga har gjort henne till en djupt respekterad kritiker på det finländska teaterfältet.
 

ARTISTER
Årets artistgarde bestod av både svenska och inhemska artister. I musikväg fick vi njuta av allt från folkmusik till pop för på scenen har vi bland annat à cappella-gruppen Fork, folkmusikgruppen Jepokryddona, Philip Järvenpää, Sandra Långbacka, Jennie Storbacka, Elna Romberg och Simon Zion. Vi fick också lyssna till den svenska sångartrion Solala samt ingen mindre än Lill Lindfors.

Kvällens husband var Jan Simons band.

Medverkade gjorde också komikern Alfred Backa, som fått i uppdrag att fundera närmare på några finlandssvenska fenomen.

Direktsändningen från Svenska dagen-festen är en samproduktion mellan Folktinget, Parad Media, Svenska Yle och Svenska Teatern och sändes på svenska dagen ons 6.11.2019 kl. 20.00 i Yle Fem och på Yle Arenan.