FOLKTINGET FIRAR SVENSKA DAGENS HUVUDFEST I ÅBO 2018

Välkommen att fira Svenska dagens huvudfest på Åbo Svenska Teater tisdagen den 6 november kl. 19.00.

På scenen Osmo Ikonen, Charlotta Kerbs, Emma Klingenberg, Kasmir, Johanna Grüssner, Niklas Winter, Florakören, Brahe Djäknar, program ur Åbo Svenska 
Teaters repertoar och mycket mer. Programledare Sonja Kailassaari och Mårten Svartström. Medaljregn och prisutdelningar. 

Festen direktsänds på Yle Teema & Fem kl. 19.50 och är ett samarbete med Parad Media, Svenska Yle, Åbo Svenska Teater, Åbo Akademi och Åbo Underrättelser. Biljetterna är slut.

Folktinget tackar Stiftelsen för Åbo Akademi och Svenska kulturfonden.

Folktinget firar också i Kristinestad

Hjärtligt välkommen att fira Svenska dagen på Folktingets fest i Kristinestad 
tisdagen den 6 november 2018 kl. 18.00 i Kulturhuset Dux. 

Det bjuds på musik av bland annat Månskensbonden och Sofie Lundell. Ambassadör Anne Huhtamäki håller festtalet. Dessutom delar vi ut Folktingets förtjänstmedalj. Mathias Thjissen är kvällens konferencier. 

För att försäkra dig om platser på festen ber vi dig reservera din biljett senast 30.10 via Luckan i Sydösterbotten. Antalet platser är begränsat och fylls i anmälningsordning.

Festen arrangeras i samarbete med Staden Kristinestad.
 

För information om vad som händer under Svenska veckan 5-11.11: 


FOLKTINGET FIRADE FINLAND 100!

Folktinget firade Svenska dagen stort i Helsingfors med konsert för dagisbarn i Helsingfors stadshus, kaffebjudning på Centralgatan och på kvällen var det Svenska dagen-fest på Svenska Teatern med musik och prisutdelningar.

Folktinget ordnade också fester i Åbo och Jakostad med högklassigt program. I Jakobstad uppträdde elever och musiker från de olika musiklinjerna i Campus Allegro och en diskussionen fördes om språk och identitet med Kenneth Myntti, Jacob Storbjörk och Annika Haldin. Diskussionen och kvällen ledde Antti Koivukangas.

I Åbo höll Markku Suksi festtalet och för underhållningen stod bland annat komikern och skådespelaren Christoffer Strandberg.

Se foton från Svenska dagen i Helsingfors!

Svenska veckan firades med lokala program på flera håll i Finland 6-12.11. Svenska veckans program: svenskaveckan.fi.

Som en del av Svenska veckan bjöd Folktinget, Luckan och Yle X3M på en oväntad show - X möter X! Showen visades genom streaming och var en satsning som lyfte upp kända personer i det tvåspråkiga och 100-åriga Finland. Högstadier hade möjligheten att delta i detta unika streamingprojekt, där Christoffer Strandberg gjorde intervjuer i egenskap av de intervjuade. Intervjuerna kombinerade humor och allvar, imitation och berättelser ur de intervjuades liv, på samma gång som Svenska dagen uppmärksammades. Eleverna fick genom att delta i projektet möta bland annat Elisabeth Rehn och Krista Siegfrids som möter sig själva, medan Humorgruppen KAJ möts i en enda person!

Se alla avsnitt ur X möter X via Yle Arenan och Yle X3M.

Folktingets förtjänstmedaljer år 2017

17 personer tilldelades Folktingets förtjänstmedalj i år. Tre av dem var i silver.

Förtjänstmedalj i silver: Ralf Friberg, Christina Gestrin, Nils Torvalds (prismottagare på plats i Helsingfors)

Förtjänstmedalj:

Christina Helsing, Auvo Rauhala, Tina Nylund, Anders Wentin (Prismottagare på plats i Jakobstad)

Göran Djupsund, Birgitta Kronberg (prismottagare på plats i Åbo)

Barbro Allardt Ljunggren, Mauri C. Elovainio, Pekka Huokuna, Jessica Lerche, Britta Lindblom, Thomas Wilhelmsson (prismottagare på plats i Helsingfors)

Noomi Elfving och Kari Turunen tilldelades också förtjänstmedalj.